2021 m. Lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursai

Šių metų liepos 17 – rugpjūčio 15 dienomis Vytauto Didžiojo universitete vyko Lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursai. Nenustojantys augti, šiemet kursai nusidriekė per du miestus ir virtualias erdves. Kaune sulaukta 17 studentų, Vilniuje Švietimo akademijoje – 22, dar 117 studentų lietuvių kalbos ir kultūros paskaitas lankė nuotoliniu būdu. Taip pat į kursus buvo atvykę 8 lituanistinių užsienio mokyklų mokytojai, ir dar 23 jų kolegų paskaitų klausėsi per nuotolį, taigi šiemet kursų metu sulaukta netgi 187 studentų.

Lietuvių kalbos ir kultūros mylėtojai susirinko vedini įvairių motyvacijų – tai ir Baltistikos centrų studentai, stipendijas gavę Švietimo mainų ir paramos fondo finansuojami studentai, lietuvių kilmės užsieniečiai, profesiniais ir akademiniais tikslais Lietuva besidomintys asmenys nuo mokyklą belankančių iki saviugda užsiimančių garbaus amžiaus senjorų. Drąsiai galime teigti, kad šių kursų metu gimsta įvairiausios pažintys, draugystės, o naujų ir įdomių dalykų išmoksta ne tik studentai, bet ir patys dėstytojai. Nemažai dalyvių į kursus sugrįžta jau nebe pirmą kartą arba pasineria į išsamesnes lietuvių kalbos studijas.

Daug pastangų dėta, kad visi pasijustų didelės lietuvių kalbos ir kultūros mylėtojų bendruomenės dalimi – Vilniaus ir Kauno studentai kartu vyko į Nidą, Aukštadvarį, Anykščius, kol nuotolinių kursų studentai dalyvavo interaktyviuose nuotoliniuose seminaruose, šoko, gamino rankdarbius ir maistą, būrėsi į klubus, kuriuose diskutavo apie įvairius lietuvių kultūros aspektus vieni su kitais ir su ekspertais.

Kursai, kaip visada, stebina juose dalyvaujančių dalyvių įvairove – mitas, kad lietuvių kalba įdomi tik patiems lietuviams jau seniai sugriautas – prie jų jungiasi dalyviai iš viso pasaulio: nuo mūsų kaimynų iš Latvijos, Estijos ir Lenkijos, iki kitų Europos šalių – Vokietijos, Čekijos, Vengrijos, Ukrainos, Prancūzijos, Airijos, Didžiosios Britanijos, Armėnijos taip pat iš  tolimų pasaulio šalių  – Brazilijos, Indonezijos, Japonijos, Australijos, Urugvajaus, Kanados, JAV – iš viso daugiau nei 30 pasaulio šalių!

Sėkminga kursų organizacija – tai didžiulės komandos darbo rezultatas: programos sudarymas, užtikrinimas, kad juose galėtų dalyvauti dalyviai iš skirtingų laiko juostų, kad kuo daugiau dalyvių galėtų saugiai atvykti ir dalyvauti studijose atsižvelgiant į visus saugumo apribojimus, kad būtų galima užtikrinti kursų kokybę ir greitą reakciją į bet kokias iškilusias problemas. Visa tai įmanoma tik per du miestus nenuilstamai dirbančių kolegų ir bendraminčių dėka – nuo dėstytojų, administratorių, mentorių, IT specialistų, budėtojų iki savanorių ir dar daugybės žmonių, kurie įvairiais savo darbais prisideda prie  kursų. Nors jie trunka tik mėnesį, pasiruošimas jiems trunka kone metus – nuo kandidatų atrinkimo ir paskutinio rezultatų aptarimo tęsiasi nelengvas, bet kasmet daugybę įspūdžių ir akimirkų paliekantis procesas.

„Besimokydami lietuvių kalbos kursų metu studentai tampa viena didele šeima. Šiemet užsieniečiai panoro burtis į literatūros, kino, poezijos, Vilniaus kultūros, Kauno architektūros klubus, kur diskutavo, rengė įdomius ir išskirtinius projektus. Pasibaigus kursams, studentai įgyja lietuvių kalbos ambasadorių vardą. Manau, mokėti kalbą – tai turėti sielą. Mokėti antrą kalbą – turėti dar vieną sielą. Kuo daugiau kalbų, tuo daugiau sielų, tolerancijos, atvirumo, pakantumo, stiprybės. Per kalbas, kultūrą kuriame savo tapatybę“, – sako kursų organizatorė, VDU Lituanistikos ir tarptautinių programų vadovė  Vilma Leonavičienė.

Tačiau ilsėtis nėra kada – netrukus prasidės pasiruošimai Lietuvių kalbos ir kultūros žiemos kursams – nauja programa, nauji iššūkiai. Pastarieji metai mus išmokė būti pasirengusiems bet kokiam įmanomam scenarijui – nuo svečių pasveikinimo gyvai iki veiklų perkėlimo į virtualią erdvę. Esame pasiruošę viskam, kad nauji mūsų studentai susitikę du kartus per metus galėtų vėl mokytis viską nuo savo pirmojo „Labas“ iki dalyvio ar padalyvio konstrukcijų.

Daugiau apie VDU Lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursus rasite žiniasklaidoje:

  • LRT Klasika radijo laidoje „Ryto allegro“  VDU Lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursų dalyvis Miles Wells kalbėjo apie kursus, kalbos mokymąsi, gyvenimą Vilniuje. Įrašas –  https://bit.ly/3fxwqzF
  • LRT radijo laida „Pakeliui su vasara“. Interviu su Vilma Leonavičiene. Apie lituanistinį forumą, užsieniečių mokymą. Įrašas –  https://bit.ly/38Rh9Wp
  • Laikraštyje „Kauno diena“ ir internetiniame portale „kaunodiena.lt“ – straipsnis apie Lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursų dalyvius, jų studijas Kaune. Nuoroda – https://bit.ly/3jO26TL
  • Lietuvos Nacionalinė Martyno Mažvydo bibliotekoje buvo organizuojamas forumas „Lietuva diasporoje: tobulėti, augti, garsinti, su(si)žinoti“, skirtas užsienio lituanistinių mokyklų mokytojams, lituanistiniam ugdymui. Forume dalyvavo Pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė. Forumo įrašas: https://fb.watch/72vXihItmu/
  • Žurnale „Savaitė“  straipsnis „Pasaulyje daugėja žmonių norinčių išmokti lietuvių kalbos“. Interviu su Vilma Leonavičiene.
  • LRT Plius laidoje „Širdyje lietuvis“ reportažai apie Lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursų dalyvius, vadovę Vilmą Leonavičienę.  Taip pat interviu internetiniuose portaluose „LRT.LT“, „Lrytas.lt“.
  • Socialinių tinklų  „Facebook“, „Instagram“  paskyrose VDU, VDU Švietimo akademijos, Lietuvių kalbos ir kultūros centro, Balticsummeruniversity  –  buvo keliamos nuotraukos, naujienos apie Lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursus.